9 bevált tipp gyerekek fotózásához!

Azt gondolod, hogy a gyerekekről csak profi fotósok tudnak igazán jó képeket készíteni? Ez persze nem igaz. Pár tipp alkalmazásával sokat javíthatsz a képeiden.

9 tipp gyerekek fotózásához

A gyerekek fotózása változatos feladat. A kicsik nem csinálnak semmi különöset, nem reagálnak sokszor, a nagyobbak sokat mozognak, szaladgálnak, vagy éppen teljesen lemerevednek a fényképezőgép láttán. Mások furcsa, erőltetett mosolygásba kezdenek. Ilyenkor nem könnyű jó képeket készíteni. Az alábbi 9 könnyen alkalmazható tipp segítségével biztosan jobb képeket fogsz készíteni a gyerekekről: 

1. Alakíts ki közvetlen és barátságos hangulatot.

Beszélgess velük, hogy elfogadjanak. Ne erőltesd rájuk az elképzeléseidet, mert nem fogják jól érezni magukat, és abból nem születnek jó képek. Légy laza, mosolyogj, bolondozz velük!

2. Várd ki megfelelő pillanatot.

Ha már befogadtak, hagyd, hogy történjenek a dolgok. Természetesebb, ha saját tevékenységük közben, vagy játék közben fotózol. Ne csak “Figyeljetek gyerekek! Mindenki mosolyog!” típusú képet készíts.

3. Készíts sok fotót.

A gyerekek aktívak, sokat mozognak, nehéz elkapni a legjobb pillanatokat. Minden másodpercben változnak a lehetőségek, ezért sok fotót kell készíteni és kiválasztani a legjobbakat. Digitális fényképezőgéppel, ez nem kerül semmibe.

4. Fotózz délutáni fényben.

Délben a fények kemények, kékesek, az árnyékok kontrasztosak, nem illenek a gyerekekhez. Kerüld az erős napsütést. A délutáni sárgás fényben szebb képet készíthetsz. 

5. Nem a fényképezőgép számít, hanem a pillanat.

A képet a fotós készíti, nem a kamera. Egy jó képhez nem szükséges a legdrágább gépet megvenni. Egy olcsóbb fényképezőgép is megteszi. Fontosabb, hogy mikor nyomod meg a gombot és mit látsz a keresőben, mint az, hogy milyen érték van a kezedben. 

6. Legyél gyors

Ha nem akarsz lemaradni a legjobb képekről, akkor kövesd az eseményeket, ahogy azok megtörténnek. Az ujjad legyen mindig az exponálógombon, szemed pedig a keresőn. Ne maradj le semmiről. A pillanatot nem lehet megismételni.

7. Hajolj le a gyerekekhez

A legtöbb felnőtt saját nézőpontjából fotóz mindent és mindenkit, mert úgy kényelmes. Gyerekeknél a felső nézőpont nem előnyös. Ilyenkor a kicsik még kisebbeknek látszanak. Tekints a világukra a saját szemszögükből, úgy sokkal érdekesebb képet kapsz. Hajolj le a gyerekek szemmagasságához, vagy guggolj le a jó fotókhoz! Sőt a gyerekeket alsó perspektívából fotózva nagyobbaknak is láttathatjuk, ezért néha próbálkozhatsz hasalva készített képekkel is.

8. Figyelj a mozgásra, fotózz akció közben.

Fogócskázás, szaladgálás, ugrálás, hintázás közben is készíthetsz jó képeket. Gyorsabb mozgásnál, már figyelni kell a fényképezőgép beállításaira is. Ha mozgásban vannak a gyerekek, a záridő ne csökkenjen 1/250s alá. De lehet szaladgálás közben még kisebb időre lesz szükséged az éles képhez.

9. Mutasd meg a képeket a gyerekeknek

A gyerekek kíváncsiak. Közelebb kerülsz hozzájuk, hamarabb elfogadnak, könnyebben pózolnak, és barátságosabbak lesznek, ha az elkészült képeket megmutatod nekik. 

Megoszt

Megosztom a cikket!

 
 • Gyakran frissülő tartalom

  Az oldalon új cikkek adnak ötleteket, hogy egyre jobb képet készíts. 

 • Könnyen érthető

  A tartalom kezdő fotósoknak készült, ezért könnyen elsajátítható tippeket olvashatsz. 

 • Csatlakozz a Facebookon

  Lájkold az oldalt, így mindig időben értesülsz az új cikkekről.

 • Bárhol olvashatod...

  Az oldal megjelenítése optimalizált Apple (iPhone, iPad) és Android mobil eszközökre is.

 • 1