Ne homlokegyenest középre

Néhány alapvető elv alkalmazásával gyakran jobb képet tudunk készíteni, mintha ezeket nem vennénk figyelembe. Ilyen a harmadolási szabály.

Ne homlokegyenest középre! 

A fotózásban használatos alapelvek hasznosak a kezdő fotósok számára, támpontot nyújt. Örök érvényű szabályok nincsenek, nem is lehetnek, hiszen akkor mindenki ugyanolyan tökéletes képet készítene.

Legtöbb helyzetben, ha a hangsúlyt középre tesszük, képeink statikusak, unalmasak lesznek. Gyakori hiba kezdőknél, hogy középre komponált arcképeket (portrékat) készítenek. Ez a kompozíció kivételes esetben működik jól.

A harmadolási szabály az egyik legismertebb alapelv és használata egyszerű. Izgalmas, dinamikus képekhez használd a harmadoló vonalakat és a vonalak metszéspontjait.

A képmezőt két képzeletbeli vonallal három része lehet osztani vízszintesen. Ugyanígy függőlegesen is elképzeljük a felosztást. A vonalak metszéspontjait használhatjuk egyes témák kiemelésére, ha oda helyezzük. Portréknál jellemzően az alany szemét (hozzánk közelebbi) helyezzük a képzeletbeli metszéspontokra, ezzel képünk eltérő lesz a megszokottól, harmonikusabb elrendezést kapunk. Félalakos képnél helyezheted a harmadoló vonalra az alanyodat. Ne középre komponálj, így képeid hatásosabbak lesznek.

A harmadolási szabály az esetek 90%-ában beválik!

Megoszt

Megosztom a cikket!

 
 • Gyakran frissülő tartalom

  Az oldalon új cikkek adnak ötleteket, hogy egyre jobb képet készíts. 

 • Könnyen érthető

  A tartalom kezdő fotósoknak készült, ezért könnyen elsajátítható tippeket olvashatsz. 

 • Csatlakozz a Facebookon

  Lájkold az oldalt, így mindig időben értesülsz az új cikkekről.

 • Bárhol olvashatod...

  Az oldal megjelenítése optimalizált Apple (iPhone, iPad) és Android mobil eszközökre is.

 • 1